ИСПОРАКА ШИРУМ ЦЕЛА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
  • ПИРЕЈА: тел: 210 4225134 
  • СОЛУН: тел: 2310 705400 
  • СКОПЈЕ: тел: +389 2 3256553 
  • info@boznos.mk
CART
 x 

ИНДУСТРИСКИ ВИБРАТОРИ: ШТО СЕ И ЗА ШТО СЕ КОРИСТАТ

Индустриските површински вибратори од италијанскиот производител OMB-BONDI ги прават процесите побрзи, поефикасни и поефективни.

Кога станува збор за пренос на енергија, површинските вибратори OMB се сигурни, држејќи доминантна позиција во голем број земји.

Во оваа статија ќе видиме:

  • Што се индустриски вибратори?
  • Кои се главните типови?
  • Во кои индустрии се користат?

Ајде да видиме сè подетално!

 

ШТО СЕ ИНДУСТРИСКИТЕ ВИБРАТОРИ?

Работата на површинските вибратори е многу едноставна. Во суштина, тие ја претвораат електричната енергија или притисокот преку нивните противтегови во кинетичка енергија и во зависност од нивната големина можат да создадат вибрации изразени во соодветните килограми.

Поедноставно кажано, индустриските вибратори се мотори кои имаат противтегови на краевите кои се приспособени да ја вибрираат површината на која се прицврстени.

Понатаму во статијата ќе видиме подетално каде се користат, но генерално ги среќаваме во силоси, во процесот на полнење вреќи со рефус материјал, во транспорт на материјали на лента, во уреди за сортирање материјали, во камиони за цемент итн.

Тие обично се поставени надвор од структурата во неговата основа за да му помогнат на материјалот да се движи.

КОИ СЕ ОСНОВНИТЕ ВИДОВИ ИНДУСТРИСКИ ВИБРАТОРИ?

Постојат два основни типа на индустриски вибратори, електрични и пневматски.

Електричните вибратори се почести и почнуваат со многу мали димензии, на пример за 20 кг вибрации, кои обично се еднофазни. Останатите се трифазни или нисконапонски.

Трифазните електрични вибратори се поделени во 3 категории во зависност од вртежите и материјалот што сакаме да го вибрираме. Ситнозрнестите материјали бараат големи вртежи, па затоа избираме 3000 вртежи во минута. За материјали со средна големина и тежина избираме 1500 вртежи во минута, а за материјали со поголема зафатнина и тежина избираме 1000 вртежи во минута.

Пневматските вибратори од друга страна се покомпактни и бараат довод на воздух за да го вибрира материјалот. Сепак, тие се многу ефикасни и достигнуваат до 160 килограми на 8 бари. Нивната голема предност е многу малата тежина што ја имаат и малата површина што им е потребна за нивна инсталација.

Во апликациите лоцирани во области отпорни на експлозија, OMB нуди сертифицирани ATEX вибратори кои ги исполнуваат сите потребни спецификации за да обезбедат нивно безбедно работење.

 Конечно, за мобилни апликации, на пример, во камиони кои пренесуваат сол или користење на место каде што напојувањето од главната мрежа не е достапно и вибраторот се напојува од батерија, решението се вибраторите DC од 12 и 24 волти.

ИНДУСТРИСКИ ВИБРАТОРИ: КАДЕ СЕ КОРИСТАТ?

Индустриските површински вибратори се користат за различни примени во различни индустрии како што се земјоделството, градежништвото, производството на храна, складирањето производи итн.

Индустриските вибратори често се поставуваат во апликации каде што има прашкасти материјали на пр. песок, какао и сл., со цел да се минимизира времето на пренесување на материјалот во садот за мешање. Обично ги наоѓаме во силоси бидејќи не дозволуваат материјалот да се затне и да престане да се произведува.

Дополнително, во производството на храна и пијалоци, вибрациите се користат за рамномерно таложење на материјалите и отстранување на заробениот воздух. Ова е особено важно за производството на чоколада, а исто така и за млечните индустрии.

При транспортот на рефус материјали со камиони, нивната употреба е доста важна бидејќи силата на вибраторот поефикасно го придвижува материјалот за краток временски период.

Конечно, тие можат да имаат и земјоделски примени, вибраторите се користат за одвојување на производот по големина, на пример при сортирање на маслинки по големина или пренесување на производите на место каде што се врши нивната контрола на квалитет.

Нашата компанија БОЗНОС може да ви обезбеди широк асортиман на индустриски површински вибратори и погонски системи!

Контактирајте не за да го пронајдете вистинскиот вибромотор за вашата апликација.

НАЈДЕТЕ ИНДУСТРИСКИ ВИБРАТОРИ ЗА ВАШИОТ БИЗНИС!