ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
  • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
  • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Τι είναι το παλάγκο και τι να προσέξω πριν την αγορά;

Τι είναι το παλάγκο και τι να προσέξω πριν την αγορά;

 

Το παλάγκο αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο που προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανύψωση και μετακίνηση βαρέων φορτίων, καθιστώντας το ιδανικό για εργασίες σε εργοτάξια, συνεργεία, αποθήκες και αλλού.

Πριν την αγορά ενός παλάγκου, όμως, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη διάφορες παραμέτρους, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε τι είναι το παλάγκο αλλά και τι να προσέξετε πριν αγοράσετε το ιδανικό για τις απαιτήσεις σας. 

Τι είναι το παλάγκο;

 

Το παλάγκο, γνωστό και ως βαρούλκο, είναι ένα μηχάνημα ανύψωσης που εξυπηρετεί στο να σηκώνουμε διαφόρων τύπων φορτία με μικρή έως και μηδαμινή χειρωνακτική εργασία.

Με τη χρήση παλάγκου εξασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια του χειριστή με ελάχιστη σωματική καταπόνηση όσο και η επίσπευση της εκάστοτε εργασίας που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής.

Τώρα που ξέρετε τι σημαίνει παλάγκο, δείτε τα διαφορετικά είδη που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα αλλά και ποιο παλάγκο να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μάθετε περισσότερα: Τι είναι το βαρούλκο;

Σε ποιες βασικές κατηγορίες χωρίζονται τα παλάγκα; 

Τα παλάγκα αλυσίδας του οίκου CMCO YALE μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 3 βασικές ομάδες:

 

Χειροκίνητα παλάγκα

Τα χειροκίνητα παλάγκα είναι περισσότερο διαδεδομένα, είναι πολύ οικονομικά και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης (καθώς δεν χρειάζονται την τροφοδοσία ρεύματος η πίεσης αέρα).

 

Μάθετε τι είναι τα χειροκίνητα παλάγκα

 

Χρησιμοποιούνται για εργασίες ανύψωσης φορτίων με ελάχιστη χειρωνακτική εργασία. Το βάρος ανύψωσης εξαρτάται από την εφαρμογή και κυμαίνεται από 250kg έως 20.000kg (20t).

Κατηγοριοποιούνται βάσει του τρόπου λειτουργείας τους.

  1. Τα κρικοπάλαγκα είναι μηχανήματα όπου με την βοήθεια ενός μοχλού μπορούμε να ανυψώνουμε το φορτίο μας με σταθερό βήμα ανύψωσης ή να έλξουμε. Χρησιμοποιούνται συνήθως για μικρές απαιτήσεις ανύψωσης ή λίγα μέτρα έλξης των φορτίων.
  2. Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα κρικοπάλαγκαΤα παλάγκα χειρός είναι μόνο αλυσίδας και διαθέτουν εκτός της αλυσίδας που ανυψώνει το φορτίο και μια δεύτερη λεπτότερη αλυσίδα την οποία ο χρήστης τραβάει για να ενεργοποιήσει την αλυσίδα ανύψωσης και να σηκώσει ή να κατεβάσει το φορτίο.Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα κρικοπάλαγκα
  3. Στο κάθε χειροκίνητο παλάγκο μπορούν να εφαρμοστούν και οι αντίστοιχες βάσεις ανάλογα με την εφαρμογή που θέλουμε – τα λεγόμενα φορεία. Τα φορεία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αντίστοιχα σε χειροκίνητα, χειροκίνητα με αλυσίδα και ηλεκτροκίνητα.

 

Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα χειροκίνητα παλάγκα

 

Ηλεκτρικά παλάγκα (λειτουργούν με ρεύμα) 

Τα ηλεκτρικά παλάγκα αποτελούν πλέον το πιο διαδεδομένο μέσο ανύψωσης φορτίων, κυρίως λόγω της ακρίβειας και της ασφάλειας που προσφέρουν τόσο στον χειριστή τους όσο και στην επιχείρηση.

Προσφέρουν την δυνατότητα ανύψωσης μεγάλων φορτίων σε όγκο από απόσταση είτε με τη χρήση ασύρματου χειρισμού (τον οποίο η εταιρεία μας μπορεί να προμηθεύσει χάρη στη συνεργασία της με τον Γερμανικό οίκο HBC Radiomatic) είτε με προσαρμοσμένα μέτρα καλωδίωσης ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής. 

 

Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα ηλεκτρικά παλάγκα

 

Δείτε και αυτό: Γιατί να επιλέξετε τις μπαταρίες Li-ion για τα χειριστήρια του οίκου HBC RADIOMATIC;

Το πλεονέκτημα τους είναι η γρήγορη ταχύτητα ανύψωσης (μονής ή διπλής για το παλάγκο) και η ταχύτητα κύλισης (μονή ή διπλή) όταν το παλάγκο είναι προσαρμοσμένο σε ηλεκτρικό φορείο – όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημαντικό για την ασφάλεια του χειριστή αλλά και του φορτίου είναι ο ολισθαίνων συμπλέκτης ο οποίος προστατεύει με ολίσθηση σε περίπτωση υπέρβασης της δυνατότητας ανύψωσης του παλάγκου.

 

Μάθετε τα πάντα σχετικά με τον ολισθαίνων συμπλέκτη

 

Όπως και στα χειροκίνητα, τα ηλεκτρικά παλάγκα έχουν και αυτά διαφορετικούς τρόπους κρέμασης:

 

: Μάθετε ποιοι είναι οι τύποι παλάγκων

 

Το εύρος των φορτίων που μπορούν να σηκώσουν τα ηλεκτρικά παλάγκα αλυσίδας είναι αρκετά μεγάλο ξεκινώντας από τα 250kg και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000kg (10t).

Σημείωση: Η εταιρεία ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. έχει εξασφαλίσει στην αποθήκη της τα ανταλλακτικά παλάγκων από τα 250kg μέχρι και τους 2t και πιστοποιημένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να μοντάρει και να παραδώσει ένα ηλεκτρικό παλάγκο με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και ελέγχους του κατασκευαστή που να πληρούν τις ανάγκες των εφαρμογών των πελατών μας με παράδοση σε 1-2 εργάσιμες ημέρες ή και αυθημερόν για επείγουσες περιπτώσεις, όπως και να προβεί στην συντήρηση και επισκευή των παλάγκων του οίκου CMCO YALE.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ασφάλεια κατά την ανύψωση φορτίων

Πνευματικά παλάγκα (λειτουργούν με αέρα υπό πίεση)

Τα  πνευματικά παλάγκα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τα ηλεκτρικά παλάγκα με τη μόνη διαφορά πως λειτουργούν με αέρα υπό πίεση.

Τροφοδοτώντας τα παλάγκα με συγκεκριμένη πίεση αέρα (bar), ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή, επιτυγχάνεται η ανύψωση του φορτίου και η μεταφορά του με ένα πνευματικό φορείο.

 

Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα πνευματικά παλάγκα

 

Παλάγκα για Ζώνες ATEX

Τα αντίστοιχα χειροκίνητα και πνευματικά παλάγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εφαρμογές με ανάγκες αντιεκρηκτικού εξοπλισμού ή αλλιώς ATEX.

 

Παλάγκα για Ζώνες ATEX

 

Τι παλάγκο να αγοράσω;

Στην ερώτηση «Τι παλάγκο να αγοράσω» δεν υπάρχει μία μόνο σωστή απάντηση. Για την επιλογή του κατάλληλου παλάγκου θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής, βάσει της εφαρμογής μας:

Αν θέλουμε να είναι χειροκίνητο ή ηλεκτρικό

Τα παλάγκα χειρός χρησιμοποιούνται σε απλές εφαρμογές, όπου δεν έχουμε ούτε μεγάλο βάρος ούτε μεγάλο ύψος. 

Ακόμα κι αν καταλήξουμε σε ηλεκτρικά παλάγκα, όμως, πρέπει να γνωρίζουμε επιπλέον πληροφορίες για να επιλέξουμε το κατάλληλο. Ένα παλάγκο ηλεκτρικό μονοφασικό που λειτουργεί με 230V ή 400V συνήθως αντέχει φορτία έως 2t, που συναντώνται σε συνεργεία για παράδειγμα.

Στη βαριά βιομηχανία, ίσως απαιτείται τριφασικό ηλεκτρικό παλάγκο.

Τα κιλά του φορτίου που θέλουμε να ανυψώσουμε

Ως «ασφαλές φορτίο εργασίας» ορίζεται το μέγιστο βάρος που σκοπεύουμε να σηκώσουμε.

Αξίζει όμως να αφήνουμε κάποιο περιθώριο ανάμεσα στο πραγματικό και το μέγιστο φορτίο, καθώς κάτι τέτοιο συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη ταχύτητα ανύψωσης και χαμηλότερη καταπόνηση του κινητήρα, άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα μέτρα ανύψωσης που θέλουμε να ανυψωθεί το φορτίο μας

Αφού μετρήσετε το ύψος της ανύψωσης, καλό είναι και εδώ να αφήσετε κάποιο περιθώριο για να είστε σίγουροι. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε επιμήκυνση της αλυσίδας του παλάγκου!

Την κρέμαση του παλάγκου (με γάντζο, χειροκίνητο φορείο, ηλεκτρικό φορείο)

Η βάση για παλάγκο που θα επιλέξουμε είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας.

Αν ανήκει σε κάποια ζώνη αντιεκρηκτικότητας (ATEX) και ποια είναι αυτή

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή μας, αφού ακραίες καιρικές ή διαβρωτικές συνθήκες (π.χ. θαλασσινό αλάτι), έχουν αντίκτυπο στο παλάγκο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να επιλέξουμε αντιεκρηκτικά παλάγκα αν σκοπεύουμε να εργαστούμε σε ζώνες ΑΤΕΧ, όπως είναι τα χειροκίνητα και τα πνευματικά.

Τι τρόπο επικοινωνίας θέλουμε να έχουμε (ασύρματο ή ενσύρματο) στα ηλεκτρικά παλάγκα

Το αν θα έχουμε ενσύρματο ή ασύρματο χειρισμό θα επηρεάσει την τελική επιλογή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους τους τύπους παλάγκων, είτε αυτό είναι χειροκίνητο είτε ηλεκτρικό, υπάρχει η δυνατότητα ειδικής εξατομίκευσης όπως για παράδειγμα ανοξείδωτη αλυσίδα και γάντζος, ειδικό λάδι για εφαρμογές σε εγκαταστάσεις τροφίμων, με κάδο ή χωρίς, με ειδικές αντιοξειδωτικές βαφές.

Εμπιστευθείτε τη ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. για αγορά παλάγκου

Η εταιρεία ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. με την πολυετή εμπειρία της τόσο στον βιομηχανικό αυτοματισμό και τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, όσο και στην ανύψωση φορτίων, μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Ρωτήστε μας για παλάγκα