ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
  • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
  • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Τι είναι το βαρούλκο;

Το βαρούλκο είναι ένα ανυψωτικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως π.χ. στη βιομηχανία, σε εργοτάξια, σε αποθήκες, εργαστήρια, γκαράζ συντήρησης αυτοκινήτων, σκηνικές εφαρμογές, αποβάθρες και μεγάλα πλοία για την ανύψωση, το κατέβασμα και τη μετακίνηση βαρέων αντικειμένων.

 

Τύποι βαρούλκων και διαφορές στη χρήση τους κατά την ανύψωση φορτίων

 

Τα βαρούλκα μπορούν να είναι αλυσίδας ή συρματόσχοινου και χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες:

  • ηλεκτρικά (λειτουργούν με ρεύμα)
  • πνευματικά (λειτουργούν με αέρα υπό πίεση)
  • χειροκίνητα

Τα βαρούλκα αλυσίδας χρησιμοποιούν μια αλυσίδα η οποία κινείται με ένα αλυσέλικτρο. Το αλυσέλικτρο είναι ένας κύλινδρος με αυλάκια ο οποίος κινείται με κινητήρα και περιστρεφόμενος αφήνει ή μαζεύει σταθερά την αλυσίδα. Η αλυσίδα μαζεύεται σε έναν ειδικό κρεμαστό κάδο κοντά στο σώμα του βαρούλκου.

Τα βαρούλκα συρματόσχοινου χρησιμοποιούν ένα συρματόσχοινο τυλιγμένο σε τύμπανο το οποίο κινείται με τη βοήθεια ενός κινητήρα. Αυτό τυλίγεται ή ξετυλίγεται όταν το βαρούλκο ανυψώνει η χαμηλώνει το φορτίο.

Τα χειροκίνητα βαρούλκα μπορούν να είναι μόνο αλυσίδας και έχουν μια δεύτερη λεπτότερη αλυσίδα την οποία ο χρήστης τραβάει για να σηκώσει το φορτίο.

Το εξάρτημα στο οποίο συνδέεται το φορτίο ονομάζεται γάντζος ανύψωσης. Γάντζο ανύψωσης έχουν όλοι οι τύποι βαρούλκων.

Για όλους τους τύπους βαρούλκων υπάρχουν ειδικά αξεσουάρ, προσαρμοσμένα σε όλες τις συνθήκες εφαρμογής του πελάτη, τα οποία αναφέρονται παρακάτω. 

 

Ηλεκτρικά βαρούλκα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!


Ηλεκτρικό βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

 

Τα ηλεκτρικά βαρούλκα αποτελούν ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για την ανύψωση βαρέων υλικών και εξοπλισμού, καθώς δίνουν στον χρήστη αρκετές επιλογές (ταχύτητα, φορείο, κρέμαση, μήκος χειριστηρίου) έτσι ώστε να μπορεί να επιλεγεί το κατάλληλο για την εκάστοτε εφαρμογή. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, από τις μικρές εκδόσεις για μικρά βάρη λίγων κιλών μέχρι τα ανυψωτικά που βρίσκονται σε γερανογέφυρες πολλών τόνων.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ασύρματος τηλεχειρισμός made by HBC-radiomatic

 

Τα ηλεκτρικά βαρούλκα προσαρμόζονται ανάλογα με το βάρος που θέλει να σηκώσει ο χρήστης και με την εκάστοτε εφαρμογή. Υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών τύπων κρέμασης, σταθερή με γάντζο ή ακόμα και με τοποθέτηση του βαρούλκου επάνω σε ράγα και την χρήση χειροκίνητου ή ηλεκτρικού φορείου. Επίσης, ανάλογα με την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα το βαρούλκο να έχει δύο ταχύτητες ανύψωσης όπως και κύλισης (στην περίπτωση του ηλεκτρικού φορείου) για εφαρμογές που θέλουν γρήγορη ανύψωση ενός φορτίου αλλά και ακρίβεια στην μετακίνηση με γρήγορη και αργή ταχύτητα.

 

Τα βαρούλκα αλυσίδας, όπως αυτά της εταιρείας CMCO YALE, είναι τα πιο οικονομικά και ευκολότερα στην συντήρηση και επισκευή τους.

 

Τα βαρούλκα συρματόσχοινου είναι συνήθως γρηγορότερα στην ανύψωση αλλά και με μεγαλύτερες απαιτήσεις συντήρησης. Τα βαρούλκα συρματόσχοινου προτιμούνται στις μεγάλες γερανογέφυρες.

 

Όλα τα σύγχρονα ηλεκτρικά βαρούλκα διαθέτουν φρένο ασφαλείας με ολίσθηση σε περίπτωση ανύψωσης φορτίου που ξεπερνά την δυνατότητα ανύψωσης του βαρούλκου, ώστε να μην πάθει ζημιά το βαρούλκο. Όλα τα χειριστήρια είναι χαμηλής τάσης για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του χρήστη σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κοπεί το καλώδιο και διαθέτουν επίσης διακόπτη ασφαλείας (emergency stop button) στο χειριστήριο τους έτσι ώστε να μπορεί να διακοπεί η κίνηση αμέσως, εάν προκύψει οποιαδήποτε πρόβλημα κατά την χρήση.


Γιατί να επενδύσετε σε ηλεκτρικά βαρούλκα για την ανύψωση των φορτίων σας

Ηλεκτρικό βαρούλκο από τον οίκο Liftket

 

Το βασικότερο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών βαρούλκων είναι η δυνατότητα ανύψωσης φορτίων μεγάλου βάρους και όγκου, εύκολα και με ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στον χειριστή κάνοντας αποδοτικότερη και οικονομικότερη την εργασία του. Εάν γίνεται σωστή συντήρηση, τα βαρούλκα θα λειτουργούν άψογα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τυχόν προβλήματα μπορούν συνήθως να επιδιορθωθούν εύκολα.

 

Τα ηλεκτρικά βαρούλκα είναι ένας οικονομικά αποδοτικός και πολύ ασφαλής τρόπος για να ανυψώνονται όλα τα είδη αντικειμένων, μεγάλα ή μικρά, ελαφριά ή βαριά, σε όλους τους χώρους.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Νέα συνεργασία της Μπόζνος με την CMCO - YALE

 

Πότε και γιατί να επιλέξετε πνευματικά βαρούλκα για τις ανυψώσεις σας

Πνευματικό βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

 

Τα πνευματικά βαρούλκα για να λειτουργήσουν χρησιμοποιούν το δίκτυο αέρα στην εγκατάσταση που θα τοποθετηθούν. Τροφοδοτώντας τα βαρούλκα με συγκεκριμένη πίεση αέρα (bar), ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, επιτυγχάνεται η ανύψωση του φορτίου και πιθανώς η μεταφορά του με ένα πνευματικό φορείο.

 

Τα πνευματικά βαρούλκα κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τα ηλεκτρικά βαρούλκα με τη μόνη διαφορά πως λειτουργούν με αέρα υπό πίεση. Αυτό σημαίνει πως μπορούν πιο εύκολα να λειτουργήσουν σε συνθήκες που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν συνδέσεις με ρεύμα. Ενδείκνυται η χρήση τους σε χώρους που είναι απαραίτητη η αντιεκρηκτική προστασία (αντιεκρηκτικά περιβάλλοντα), κάτω από το νερό, σε απομακρυσμένα σημεία κλπ.

 

Πλεονεκτήματα χειροκίνητων βαρούλκων: ευκολία στις μικρές ανυψώσεις

Χειροκίνητο βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

 

Τα χειροκίνητα βαρούλκα διαθέτουν 2 αλυσίδες. Μία, η οποία στην άκρη της έχει άγκιστρο και χρησιμοποιείται για να ανυψώνει και να κατεβάζει ένα φορτίο και η δεύτερη είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο χειριστής για να δώσει την κατεύθυνση της κίνησης (πάνω ή κάτω) στην αλυσίδα που ανυψώνει το φορτίο.

 

Τα χειροκίνητα βαρούλκα δεν χρειάζονται ρεύμα ή αέρα για να λειτουργήσουν και είναι τα πιο εύκολα να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρειάζονται λόγω του μικρού τους βάρους. Συνήθως δεν χρησιμοποιούνται όταν το φορτίο πρέπει να ανυψωθεί πολλά μέτρα γιατί όλη η κίνηση γίνεται χειροκίνητα. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον όταν η κίνηση είναι μικρή, όταν το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης δεν έχει ούτε ρεύμα ούτε αέρα, σε μικρές εφαρμογές που χρειαζόμαστε να σηκώσουμε μερικά εκατοστά το φορτίο για να το βάλουμε πάνω σε μια παλέτα κλπ. Είναι πολύ οικονομικά και έχουν ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. 

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων βαρούλκων

 

Όλα τα βαρούλκα μπορούν να παραγγελθούν σε αντιεκρηκτική έκδοση, με ανοξείδωτη αλυσίδα, με ανοξείδωτο γάντζο, με φορείο χειροκίνητο ή ηλεκτρικό, για διάφορα μέτρα ανύψωσης, με κάδο ή χωρίς, με ειδικές επιφανειακές βαφές, με λάδι τροφίμων για τον μειωτήρα του βαρούλκου, με ασύρματα χειριστήρια και άλλες επιπλέον δυνατότητες. Όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργούν και υπάρχουν λύσεις για όλες τις περιπτώσεις.

 

Ειδικά στις εφαρμογές σκηνικών, όπου πρέπει να ανυψωθεί όλη η κατασκευή με τα φώτα και τα ηχεία πάνω από τη σκηνή, χρησιμοποιούνται ειδικά ηλεκτρικά αλλά και χειροκίνητα βαρούλκα με επιπλέον ασφάλεια γιατί λειτουργούν πάνω από ανθρώπους.

 

Οι βασικές εκδόσεις των βαρούλκων αλυσίδας και των χειροκίνητων βαρούλκων υπάρχουν ετοιμοπαράδοτες ή μπορούν να έρθουν με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε από το εργοστάσιο του κατασκευαστή. 

 

Η εταιρεία ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. με την πολυετή εμπειρία της τόσο στον βιομηχανικό αυτοματισμό και τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, όσο και στην ανύψωση φορτίων, μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε.

 

Ειδικά για την επιλογή του κατάλληλου ανυψωτικού για την επιχείρησή σας καθώς και για την συντήρηση και επισκευή του, είμαστε στη διάθεσή σας: πείτε μας τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής σας και θα σας καθοδηγήσουμε στην επιλογή του σωστού βαρούλκου!

 

Βρείτε το κατάλληλο βαρούλκο για την επιχείρηση σας!