ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
 • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
 • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Σκοπός συστήματος μετάδοσης κίνησης στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής.

Από τον τροχό και τις χειροκίνητες μεθόδους του παρελθόντος μέχρι τους αυτοματισμούς του σήμερα, η μετάδοση κίνησης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της βιομηχανικής παραγωγής.

Στις μέρες μας, όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τα συστήματα μετάδοσης κίνησης - από τους ηλεκτροκινητήρες και τους μειωτήρες, μέχρι τα ηλεκτρικά βαρούλκα αλυσίδας (γερανάκια) και τα «ενδιάμεσα» στοιχεία, όπως τους ιμάντες, τις τροχαλίες και τα κόπλερ - έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κατανοήσουμε το εξής: ο σκοπός ενός συστήματος μετάδοσης κίνησης είναι να βοηθήσει στην όλο και πιο συνεχή, αδιάλειπτη αλλά και προγραμματισμένη διαδικασία παραγωγής, κατασκευής αλλά και ελέγχου ενός προϊόντος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή παρατήρηση της ποιότητας και την ομοιομορφία του παραγόμενου υλικού.

Συνεχίστε την ανάγνωση και ενημερωθείτε για τα συστήματα μετάδοσης κίνησης, τη μηχανική μετάδοση ισχύος, τα στοιχεία που την απαρτίζουν, καθώς και τα πλεονεκτήματά της!

 

Τι είναι η μηχανική μετάδοση ισχύος;

Η μηχανική μετάδοση ισχύος είναι η μεταφορά ενέργειας για την εκτέλεση εργασιών από το σημείο που παράγεται στο σημείο όπου χρησιμοποιείται μέσω απλών μηχανών, συνδέσμων και μηχανικών στοιχείων.

Σχεδόν όλες οι βιομηχανικές εφαρμογές έχουν κάποιο είδος μετάδοσης ισχύος και κίνησης από μια πηγή εισόδου. Αυτός είναι συνήθως ένας ηλεκτροκινητήρας ή ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που συνήθως παρέχει περιστροφική κινητήρια ροπή μέσω ενός συνδυασμού άξονα εισόδου-κόπλερ.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Μέρη ηλεκτροκινητήρα – μοτέρ: Χαρακτηριστικά & πλεονεκτήματα

 

Γιατί χρειαζόμαστε μηχανική μετάδοση ισχύος;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ενέργειας, αλλά μερικές φορές δεν είναι δυνατή η παραγωγή ενέργειας όπου χρειάζεται ή στη σωστή μορφή, κατεύθυνση ή μέγεθος.

Ως εκ τούτου, οι ηλεκτρικές και μηχανικές μεταδόσεις ισχύος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σχεδιασμό προϊόντων μηχανικής. Αυτό το άρθρο αφορά αποκλειστικά τη μηχανική μετάδοση ισχύος και τα στοιχεία της, εξαιρουμένης της ηλεκτρικής μετάδοσης ενέργειας. Η μηχανική μετάδοση ισχύος και τα στοιχεία της χρησιμοποιούνται για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Η παραγόμενη ενέργεια να μετατραπεί σε χρήσιμη μορφή
 2. Οι φυσικοί περιορισμοί που περιορίζουν την παραγωγή ενέργειας στον τόπο όπου χρησιμοποιείται να μεταφερθεί από την πηγή σε ένα μέρος όπου χρειάζεται
 3. Να χρησιμοποιηθεί για αλλαγή κατεύθυνσης και μεγέθους όπως ταχύτητα ή ροπή
 4. Να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή του τύπου ενέργειας, δηλαδή περιστροφική σε γραμμική και αντίστροφα.

μειωτήρας

Πλεονεκτήματα συστημάτων μετάδοσης ισχύος

Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, ένα αποτελεσματικό σύστημα μετάδοσης κίνησης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του χρόνου αναμονής και τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων.

Επιπλέον, η καλή συντήρηση του συστήματος αυτού μπορεί να μειώσει τα κόστη λειτουργίας και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των εξοπλισμών και των μηχανών στα οποία εφαρμόζεται το σύστημα μετάδοσης κίνησης.

 

Μάθετε περισσότερα: Η μετάδοση κίνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

 

Τύποι μηχανικής μετάδοσης ισχύος

Άξονες & Κόπλερ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι άξονες και οι σύνδεσμοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μετάδοσης ισχύος για τα σύγχρονα σχέδια προϊόντων μηχανικής, όπως τα μηχανήματα. Δεδομένου ότι οι άξονες μετάδοσης ισχύος χρησιμοποιούνται ευρέως σε σχεδόν όλους τους τύπους σχεδιασμού μηχανολογικού εξοπλισμού, ο σχεδιασμός είναι κρίσιμος για την ασφαλή και μεγάλη διάρκεια ζωής των μηχανών.

Άξονες

Ένας μηχανικός άξονας είναι ένα στοιχείο μηχανικής μετάδοσης ισχύος που μεταφέρει ισχύ και περιστροφική κίνηση από τη μια συσκευή στην άλλη. Ο σχεδιασμός του άξονα είναι κρίσιμος για την αποφυγή οποιασδήποτε πρόωρης αστοχίας και ο σχεδιαστής θα πρέπει να εξετάσει τους συνήθεις λόγους αστοχίας.

Υποεξαρτήματα όπως σύνδεσμοι, γρανάζια, τροχαλίες, αλυσοτροχοί κ.λπ. τοποθετούνται σε έναν άξονα για να μεταδίδουν ισχύ ή περιστροφή μέσω του κεντρικού τμήματος του εξαρτήματος που ονομάζεται πλήμνη μαζί με συσκευές συγκράτησης όπως σφήνες και πολύσφηνα. Η σύνδεση πρέπει να διασφαλίζει ότι μεταδίδεται το φορτίο, η ισχύς και η περιστροφή χωρίς ολίσθηση και εντός των απαιτήσεων ακρίβειας του σχεδιασμού.

Οι τύποι συνδέσεων και εξαρτημάτων που απαιτούνται για χρήση κατά μήκος του άξονα του άξονα υπαγορεύονται από τις λειτουργικές απαιτήσεις του προϊόντος και εξαρτώνται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Μεταδιδόμενη Ροπή
 • Μέγεθος άξονα
 • Ταχύτητα περιστροφής
 • Κατεύθυνση περιστροφής

 

σύνδεσμοι άξονα κόμπλερ σε σύστημα μετάδοσης κίνησης

 

Κόπλερ

Οι σύνδεσμοι γνωστοί και ως σύνδεσμοι άξονα (κόπλερ) χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση δύο άκρων αξόνων μεταξύ τους για τη μετάδοση τόσο της γωνιακής περιστροφής όσο και της ροπής. Η κύρια απαίτηση σχεδιασμού για τους συνδέσμους και τις συσκευές συγκράτησης τους είναι ότι η ονομαστική ροπή πρέπει να μεταδίδεται χωρίς ολίσθηση, πρόωρη αστοχία ή σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να εξομαλύνει την τυχόν κακή ευθυγράμμιση των συνδεόμενων αξόνων.

Οι σύνδεσμοι μηχανικής μετάδοσης ισχύος χωρίζονται συνήθως σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

 • Άκαμπτος σύνδεσμος
 • Εύκαμπτος σύνδεσμος

Οι άκαμπτοι σύνδεσμοι είναι απλοί, εύκολοι στο σχεδιασμό και σχετικά φθηνοί και απαιτούν ακριβή ευθυγράμμιση των αξόνων, ενώ οι εύκαμπτοι σύνδεσμοι μπορούν να προσαρμοστούν στην εκάστοτε διάταξη των αξόνων.

 

Μάθετε περισσότερα: Σύνδεσμοι κόμπλερ: Τι είναι – χαρακτηριστικά & πλεονεκτήματα

 

Κοχλίες ισχύος

Ο κοχλίας ισχύος χρησιμοποιείται ως στοιχείο σύνδεσης μετάδοσης ισχύος σε μια μηχανή για τη μετατροπή της περιστροφικής κίνησης σε γραμμική. Η μεγάλη περιοχή ολισθαίνουσας επαφής μεταξύ των αρσενικών και θηλυκών τμημάτων των σπειρωμάτων της βίδας παρέχει ένα μεγάλο μηχανικό πλεονέκτημα μέσω της μικρής γωνίας σφήνας.

Οι κοχλίες ισχύος έχουν πολλές εφαρμογές, όπως σε γραμμική μετατόπιση ή ανύψωση, σε ολισθητήρες μηχανής σε μηχανισμούς διεύθυνσης με πρέσα, κ.λπ. Στις πιο συνηθισμένες εφαρμογές ο κοχλίας ισχύος περιστρέφεται και το παξιμάδι μεταφέρεται με γραμμική κίνηση κατά μήκος του.

Δεν χρησιμοποιούνται σε μετάδοση υψηλής ισχύος λόγω μεγάλων απωλειών ενέργειας λόγω τριβής στα σπειρώματα, αλλά χρησιμοποιούνται σε διακοπτόμενη μετάδοση χαμηλής ισχύος, όπως ρυθμιστές θέσης χαμηλής ακρίβειας.

Γρανάζια – μειωτήρες

Ο μειωτήρας αποτελείται από ζεύγη συμπλεκόμενων γραναζιών (βαθμίδες) που μεταδίδουν ροπή. Τα γρανάζια εγκαθίστανται σε άξονες, έτσι ώστε τα δόντια των βαθμίδων γραναζιών να εμπλέκονται και το καθένα να κυλά το ένα πάνω στο άλλο στη διάμετρο του αρχικού κύκλου.  Η σχέση μετάδοσης μιας βαθμίδας γραναζιών είναι: i= = = , όπου d1,d2 είναι η διάμετρος του αρχικού κύκλου του κινητήριου και κινούμενου γραναζιού n1,n2 είναι ο αριθμός στροφών του κινητήριου γραναζιού και το Z1,Z2 είναι ο αριθμός δοντιών του κινούμενου γραναζιού.

Για έναν μειωτήρα με πολλές βαθμίδες η συνολική σχέση μετάδοσης θα είναι i ολ= i1 * i2 * i3*…in

Φρένα και συμπλέκτες

Θεωρητικά, τα φρένα και οι συμπλέκτες είναι σχεδόν αδιάκριτα, αν και λειτουργικά οι συμπλέκτες είναι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται για την εμπλοκή και την απεμπλοκή της μεταδιδόμενης ισχύος μεταξύ δύο αξόνων σύνδεσης που περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες σε έναν κοινό άξονα. Η κύρια λειτουργία ενός συμπλέκτη είναι να φέρει και τα δύο στοιχεία σε μια κοινή γωνιακή ταχύτητα.

Ένα φρένο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, εκτός από το ότι ένα από τα στοιχεία είναι σταθερό, οπότε όταν ενεργοποιείται η κοινή γωνιακή ταχύτητα είναι μηδέν.

Αν και τα φρένα και οι συμπλέκτες είναι γνωστά για την εφαρμογή τους στην αυτοκινητοβιομηχανία, χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως σε μηχανές συσκευασίας και τροφοδοσίας, σε ανυψωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

 

ηλεκτρομηχανικά φρένα σε συστήματα μετάδοσης κίνησης

 

Συμπλέκτες

Οι μηχανικοί συμπλέκτες μπορούν να ταξινομηθούν και να διακριθούν με διάφορους τρόπους ανάλογα με τον τύπο εμπλοκής, την αρχή λειτουργίας, τον τύπο ενεργοποίησης και τον τρόπο λειτουργίας.

Κρίσιμα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Μεταδιδόμενη Ροπή
 • Δύναμη ενεργοποίησης
 • Απώλεια ενέργειας
 • Άνοδος θερμοκρασίας

Φρένα

Όπως και οι συμπλέκτες, υπάρχουν μηχανικά, υδραυλικά, πνευματικά και ηλεκτρικά φρένα.

Μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη λειτουργία τους:

 • Κλείδωμα φρένων, φρένα στάσης
 • Δυναμομετρικά φρένα
 • Υδραυλικά φρένα
 • Ηλεκτρικά φρένα

Μερικοί από τους συνηθισμένους τύπους φρένων:

 • Φρένα με σιαγόνες
 • Δισκόφρενα
 • Φρένα τυμπάνου

Ιμάντες & Τροχαλίες

Οι ιμάντες και οι τροχαλίες χρησιμοποιούνται όταν η απόσταση μεταξύ των αξόνων είναι μεγάλη για να χρησιμοποιηθούν γρανάζια.

Αλυσίδες & Γρανάζια

Οι αλυσίδες χρησιμοποιούνται για εφαρμογές χαμηλότερης ταχύτητας όπου η απόσταση μεταξύ των αξόνων είναι μεγάλη για να χρησιμοποιηθούν γρανάζια και ιμάντες για την υποστήριξη της ροπής που χρειάζεται μετάδοση. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος μετάδοσης ισχύος όταν χρειάζονται ακριβείς αναλογίες ταχύτητας.

 

αλυσίδες για σύστημα μετάδοσης κίνησης στη βιομηχανική παραγωγή

 

Τελευταίες σκέψεις για τα συστήματα μετάδοσης κίνησης

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής πρέπει να επιλέξουν το κατάλληλο σύστημα μετάδοσης κίνησης για κάθε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά, όπως η μεταδιδόμενη ροπή, η ταχύτητα, η ακρίβεια, η αντοχή στη φθορά και η βιωσιμότητα.

Επίσης, η σωστή εγκατάσταση και η περιοδική συντήρηση του συστήματος μετάδοσης κίνησης είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία και την απόδοση του εξοπλισμού.

Τέλος, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους σχετικά με τη χρήση και τη συντήρηση του συστήματος μετάδοσης κίνησης, καθώς και να ενημερώνουν για τις απαιτούμενες προφυλάξεις ασφαλείας.

Για κάθε απαίτηση και της δικής σας επιχείρησης, επικοινωνήστε σήμερα με την ΧΡ.ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας κατευθύνει προς τη σωστή επιλογή!

ΒΡΕΙΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ!