ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
 • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
 • info@boznos.gr
Ελληνικά
Καλάθι
 x 

ΣYΝΔΕΣΜΟΙ ΚOΜΠΛΕΡ: ΤΙ ΕIΝΑΙ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚA & ΠΛΕΟΝΕΚΤHΜΑΤΑ

Τα μηχανικά εξαρτήματα είναι και θα παραμείνουν απαραίτητα στην Μετάδοση Κίνησης, καθώς οι ανάγκες της βιομηχανίας αυξάνονται συνεχώς σε πολλούς τομείς, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ευκολία της συντήρησης των μηχανημάτων κλπ.

Ο οίκος KTR Systems είναι παγκοσμίως γνωστός για τις λύσεις που προσφέρει, ειδικά για τα κόμπλερ (couplings), που θα δούμε αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.

Διαθέτει, ωστόσο, και πληθώρα άλλων προϊόντων, όπως ρυθμιστές υπερφόρτωσης (torque limiters), στοιχεία σύσφιξης (clamping sets) και άξονες ακριβείας της μετάδοσης κίνησης (precision joint shafts) που θεωρούνται απαραίτητοι συνεργάτες στην Βιομηχανία.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τα κόπλερ, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή.  


Κόμπλερ – τι είναι & πού χρησιμοποιούνται;

Το κόπλερ ή κόμπλερ (από το Αγγλικό coupler) είναι ένας σύνδεσμος δυο αξόνων.

Οι δυο άξονες προέρχονται από δυο διαφορετικά μηχανήματα που θέλουμε να συνδέσουμε για να μεταδώσουμε την κίνηση και ίσως δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι, δεν έχουν ίδια διάμετρο ή έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Για τον λόγο αυτό, για να μεταδώσουμε την κίνηση βάζουμε ένα σύνδεσμο κόπλερ ενδιάμεσα.

Η λειτουργία των συνδέσμων αυτών βασίζεται στην απλή μηχανική σύνδεση μεταξύ δύο αξόνων, του «οδηγού» που συνήθως είναι ένας Ηλεκτροκινητήρας και του «οδηγούμενου» που μπορεί να είναι ένας Μειωτήρας ή μια αντλία για παράδειγμα.


Ποιοι είναι οι τύποι κόμπλερ της
KTR;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κόμπλερ, ανάλογα με το παρέμβυσμα που χρησιμοποιείται για την μετάδοση της ροπής όπως τύπου «μαργαρίτα» από πολυαμίδιο, μεταλλικοί πείροι, μεταλλικά παρεμβύσματα (lamina) ακόμα και γραναζωτοί σύνδεσμοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος KTR έχει τους ακόλουθους τύπους συνδέσμων:

Εύκαμπτα κόπλερ με ελαστική μαργαρίτα (ROTEX, POLY-NORM, RUFLEX, POLY, REVOLEX)

σύνδεσμοι κόμπλερ μαργαρίτα

Τα συγκεκριμένα κόπλερ αποτελούνται συνήθως από 3 κομμάτια, δυο μεταλλικούς αφαλούς που μπορούν να τρυπηθούν στην επιθυμητή διάμετρο και ενδιάμεσα έχουν ένα ελαστικό παρέμβυσμα με διαφορετικές σκληρότητες για διαφορετικές μεταδιδόμενες ροπές.

Σε περίπτωση υπερφόρτωσης ή απότομου σταματήματος του ενός άξονα, χαλάει το ελαστικό παρέμβυσμα και έτσι προστατεύει το μηχάνημα που είναι πάνω στον δεύτερο άξονα.

Γιατί τα κόμπλερ ROTEX της KTR είναι απαραίτητα σε κάθε βιομηχανία;

Η οικογένεια ROTEX της KTR SYSTEMS είναι ο καθημερινός σας «συνεργάτης» στον χώρο της βιομηχανίας με μια πληθώρα λύσεων για τις καθημερινές σας ανάγκες και για κάθε τύπο εφαρμογής.

To ελαστικό παρέμβυσμα «μαργαρίτα» ανάλογα με την σκληρότητα του ελαστομερούς (οι πιο κοινές επιλογές είναι 92 Shore-A, 98 Shore-A, 64 Shore-D) μπορεί για το ίδιο μέγεθος να δώσει στην εφαρμογή διαφορετικές τιμές για την μεταδιδόμενη ονομαστική ροπή.

Διακρίνουμε τρεις βασικούς τύπους με τα χαρακτηριστικά τους χρώματα:

 • Πορτοκαλί: 92 Sh-A (T-PUR®)
 • Μωβ: 98 Sh-A (T-PUR®)
 • Πράσινο: 64 Sh-D (T-PUR®)

Ξεκινώντας από το 92 Sh-A και αυξάνοντας την σκληρότητα του υλικού, άρα μεγαλύτερη μεταδιδόμενη ροπή, καταλήγουμε στο 64 Sh-D. 

Γραναζωτά κόπλερ με σύνδεσμο από πολυαμίδιο (BOWEX)

Οι οδοντωτοί σύνδεσμοι BOWEX αποτελούνται συνήθως από 3 κομμάτια, δυο μεταλλικούς οδοντωτούς αφαλούς που μπορούν να τρυπηθούν στην επιθυμητή διάμετρο, οι οποίοι συνδέονται με ένα χιτώνιο από πολυαμίδιο με εσωτερική οδόντωση .

Σε περίπτωση υπερφόρτωσης ή απότομου σταματήματος του ενός άξονα, καταστρέφεται η οδόντωση του χιτώνιου με συνέπεια να προστατεύεται το μηχάνημα που είναι πάνω στον δεύτερο άξονα. Σε μικρές ιπποδυνάμεις και άξονες, όλο το κόπλερ μπορεί να είναι από πολυαμίδιο και αποτελείται από 2 κομμάτια. Δεν χρειάζονται συντήρηση.

Γραναζωτά κόπλερ με μεταλλικό σύνδεσμο (GEARex)

Κόπλερ αποτελούμενα συνήθως από 3 κομμάτια, δυο μεταλλικούς οδοντωτούς αφαλούς που μπορούν να τρυπηθούν στην επιθυμητή διάμετρο που συνδέονται με ένα χιτώνιο με εσωτερική οδόντωση από μέταλλο. Χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερες μεταδιδόμενες δυνάμεις και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Κόπλερ με χαλύβδινα ελάσματα (steel laminae) (RADEX, RIGIFLEX)

 

σύνδεσμοι κόμπλερ με χαλύβδινα


Οι σύνδεσμοι κόμπλερ RADEX με μεταλλικά ελάσματα υψηλής ποιότητας και αντοχής αποτελούν την ιδανική λύση για ειδικές εφαρμογές.

Υψηλής ελαστικότητας αξονικά κόπλερ (EVOLASTIC, BOWEX HEW)

Αποτελούνται σχεδόν μόνο από ελαστικό μέρος, απορροφούν κραδασμούς και απότομες αλλαγές σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης.

Φλαντζωτά κόπλερ (BOWEX FLEPA, BOWEX ELASTIC, SINULASTIC, MONOLASTIC)

 

σύνδεσμοι κόμπλερ bowex


Χρησιμοποιούνται σε μηχανές εσωτερικής καύσης για να δώσουν κίνηση σε αντλίες, συμπιεστές και εξαρτήματα που χρειάζονται κίνηση σε μηχανήματα έργων, γεωργικά, ασφαλτικά κλπ.

Μαγνητικά κόπλερ (MINEX)

Μαγνητικά κόπλερ που συμπλέκουν χωρίς επαφή, ιδανικά για αντλίες και αναδεύσεις.

Υδραυλικά κόπλερ

Κόπλερ που έχουν λάδι εσωτερικά και αποτελούνται από 2 χωριστά τμήματα (το εξωτερικό κέλυφος και την εσωτερική φτερωτή).

Όταν ξεκινάει ο κινητήρας περιστρέφει την εσωτερική φτερωτή που είναι πάνω στον άξονά του, η κινητική ενέργεια που δημιουργείται μεταφέρεται μέσω του λαδιού στο εξωτερικό του τμήμα του κόπλερ επιτυγχάνοντας την μετάδοση της περιστροφής με ομαλή εκκίνηση.

Σε περίπτωση που φρακάρει η μια πλευρά, το λάδι θερμαίνεται και είτε διαφεύγει μέσω μιας ειδικής τηκόμενης βαλβίδας οπότε διακόπτεται η μετάδοσης της κίνησης μεταξύ των δυο συνδεδεμένων μηχανημάτων είτε μας ειδοποιεί για την αύξηση της θερμοκρασίας μέσω μηχανικής ή ηλεκτρονικής βαλβίδας και διακόπτουμε εμείς την μετάδοση της κίνησης χωρίς να χάσουμε το λάδι. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλους σπαστήρες, σε κινητήρες πλοίων, μεγάλες μεταφορικές ταινίες όπου χρειάζεται ομαλή εκκίνηση υπό φορτίο κλπ.

τύποι συνδέσμων κόμπλερ

 

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι τα κατάλληλα κόπλερ μετάδοσης κίνησης για την εφαρμογή σας;

Κόμπλερ KTR – Χαρακτηριστικά & Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των συνδέσμων, ανάλογα πάντα με τον τύπο παρεμβύσματος που θα χρησιμοποιηθεί, είναι πολλά. Μερικά χαρακτηριστικά τους είναι τα ακόλουθα:

 • Απόσβεση αξονικών και ακτινικών μετατοπίσεων των αξόνων μέσα σε προκαθορισμένα όρια
 • Υψηλή μεταδιδόμενη ροπή
 • Μείωση δονήσεων
 • Μείωση τζόγου
 • Λειτουργία σε αντιεκρηκτικό περιβάλλον
 • Επιλογή υλικού κατασκευής κάθε τύπου (αλουμίνιο, μαντέμι, ατσάλι)

Σας αναφέραμε πως υπάρχει μια πληθώρα λύσεων για κάθε εφαρμογή σας.

κόμπλερ KTR


Για παράδειγμα ο ελαστικός σύνδεσμος ROTEX με διαιρούμενους αφαλούς (Split hubs) είναι έτσι κατασκευασμένος ώστε η τοποθέτηση του ανάμεσα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης (π.χ ηλεκτροκινητήρας) και το οδηγούμενο μέρος (π.χ μειωτήρας) να γίνει χωρίς την αναγκαστική μετακίνηση των δύο μηχανήματων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση σχεδόν αντικατάσταση οποιουδήποτε «μέρους» του συνδέσμου σε περίπτωση βλάβης (αφαλός ή ελαστικό παρέμβυσμα) σε πολύ μικρό και σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και στην περίπτωση σύνδεσης μεταξύ ενός άξονα και μιας φλάντζας εισόδου, ο τύπος ROTEX μπορεί να προσφέρει λύση.

Εμπιστευθείτε την εταιρεία KTR Systems και τα κόμπλερ της για κάθε σας ανάγκη.  

Η εταιρεία ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε μπορεί να σας παρέχει ευρεία γκάμα συνδέσμων για κάθε εφαρμογή σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε το κατάλληλο υλικό που σας εξυπηρετεί!

 

Δείτε τους συνδέσμους Κόμπλερ