ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
  • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
  • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Ποια είναι τα κατάλληλα κόπλερ μετάδοσης κίνησης για την εφαρμογή σας;

Oι σύνδεσμοι μετάδοσης κίνησης ή κόπλερ όπως είναι πιο γνωστά (από το αγγλικό ρήμα couple) είναι μία κατηγορία εξαρτημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση και μετάδοση κίνησης μεταξύ περιστρεφόμενων αξόνων (και όχι μόνο).

Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές στις οποίες χρειάζεται να μεταδοθεί κίνηση μεταξύ αξόνων, κατά συνέπεια και πάρα πολλά διαφορετικά είδη κόπλερ.

Η KTR-Systems, πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την κατασκευή κόπλερ ήδη από τη δεκαετία του 1950 διαθέτει πληθώρα επιλογών σχεδόν για κάθε εφαρμογή. Ορισμένες από τις κυριότερες κατηγορίες κόπλερ είναι οι παρακάτω:

Ελαστικά Κόπλερ

Ελαστικό κόπλερ της εταιρείας KTR

Η κυριότερη και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία είναι τα ελαστικά κόπλερ τύπου ROTEX. Τα ROTEX περιλαμβάνουν έναν ειδικά σχεδιασμένο ενδιάμεσο ελαστικό σύνδεσμο και είναι ο πρώτος τύπος κόπλερ της KTR-Systems ο οποίος έγινε πρότυπο κατά DIN. Τα ελαστικά κόπλερ τύπου ROTEX έχουν διάφορα πλεονεκτήματα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η μηδενική απαιτούμενη συντήρηση, το μικρό τους μέγεθος σε σχέση με τη μεταδιδόμενη ροπή και η δυνατότητά τους να απορροφούν κραδασμούς καθώς και να παραλαμβάνουν και να εξομαλύνουν αξονικές μετατοπίσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και η πληθώρα διαφορετικών επιλογών σύνδεσης με τις μηχανές τα καθιστά ιδανικά για τις περισσότερες εφαρμογές σε κάθε βιομηχανία.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Τι είναι ηλεκτρομειωτήρας και ποια η χρήση του στη βιομηχανία;

Οδοντωτά Κόπλερ

Κόπλερ με μηδενικό τζόγο της εταιρεία KTR

Η KTR-Systems είναι η πρώτη εταιρεία που κατοχύρωσε τη χρήση οδοντωτού κόπλερ σε συνδυασμό με χιτώνιο από πλαστικό. Τα οδοντωτά κόπλερ τύπου BoWex λόγω της σχεδίασής τους είναι ιδανικά για μετάδοση κίνησης σε μη ευθυγραμμισμένους άξονες και απαιτούν μηδενική συντήρηση.
Για μεγαλύτερες ροπές έως 2.750.000Nm, τα κόπλερ τύπου GEAREX παρέχουν πολλές επιλογές ακόμα και για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, με πολύ υψηλό συντελεστή ασφαλείας χάρη στη σχεδίαση κατά AGMA και τη λίπανση των οδόντων.

Κόπλερ με μηδενικό τζόγο (zero backlash)

Κόπλερ με μηδενικό τζόγο της εταιρεία KTR

Η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για μέγιστη ακρίβεια έχει οδηγήσει στον σχεδιασμό κόπλερ με μηδενικό τζόγο, ιδανικό για απόλυτη ακρίβεια. Τα συγκεκριμένα κόπλερ πρέπει να είναι τελείως άκαμπτα στη στρέψη και ταυτόχρονα να είναι ικανά να λειτουργούν χωρίς απόλυτη ευθυγράμμιση μεταξύ των αξόνων. H KTR-Systems διαθέτει διάφορες επιλογές όπως τα ROTEX-GS, TOOLFLEX, RADEX-NC τα οποία μπορούν να μεταδώσουν ροπή έως και 5.850Nm σε θερμοκρασίες έως και 200oC.

Κόπλερ σύνδεσης άξονα με φλάντζα

Οδοντωτό κόπλερ της εταιρείας KTR

Αν και η σύνδεση άξονα με άξονα είναι η πιο διαδεδομένη, όταν χρησιμοποιούνται μηχανές εσωτερικής καύσης πολλές φορές είναι απαραίτητη η μετάδοση κίνησης από φλάντζα σε άξονα. Έτσι η KTR-Systems έχει δημιουργήσει μία κατηγορία τέτοιων κόπλερ άξονα ιδανικά για χρήση κυρίως σε οχήματα του ευρύτερου κατασκευαστικού τομέα. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες, τα άκαμπτα κόπλερ τύπου BoWex FlePa και τα ελαστικά κόπλερ τύπου BoWex Elastic και Monolastic τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για σύνδεση της μηχανής του οχήματος με υδραυλικές αντλίες και αεροσυμπιεστές που είναι απαραίτητα για τις επιμέρους λειτουργίες του οχήματος.

Στην εταιρεία Χρ. Μπόζνος & Υιός ΑΕ, πρωτοπόρο στον χώρο των ειδών μετάδοσης κίνησης εδώ και 70 συναπτά έτη, η εξειδικευμένη ομάδα μας θα χαρεί να σας βοηθήσει για την επιλογή του κατάλληλου κόπλερ για την εφαρμογή σας, όποια και αν είναι αυτή!

 

ΔΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΠΛΕΡ