ИСПОРАКА ШИРУМ ЦЕЛА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
  • ПИРЕЈА: тел: 210 4225134 
  • СОЛУН: тел: 2310 705400 
  • СКОПЈЕ: тел: +389 2 3256553 
  • info@boznos.mk
North Macedonian (NMK)
CART
 x 

Што е електричен дигалка?

Дигалката е машина за подигнување што се користи во многу различни полиња, како што се индустријата, на градилишта, во магацини, работилници, гаражи за одржување на автомобили, апликации за сцена, пристаништа и големи бродови за кревање, спуштање и движење на тешки предмети.

ТИПОВИ НА ДИГАЛКИ И РАЗЛИКИ ВО НИВНАТА РАБОТА КОГА ПОДИГНУВААТ ТОВАР

Дигалките можат да користат ланец или јаже и се поделени во три подкатегории:

  • електрична (напојувана)
  • пневматска (управувана со воздух под притисок)
  • мануелна (рачна)

Дигалките со ланец користат ланец што се движи со запчаник на ланецот. Запчаникот е цилиндар со жлеб кој се движи од мотор и се ротира за да го ослободи или повлече ланецот. Ланецот се собира во специјална вреќа со синџир што виси во близина на телото на дигалката.

Дигалки за јаже користат жичано јаже завиткано во барабан што се движи со помош на мотор. Ова се завиткува или се ослободува кога дигалката го крева или спушта товарот.

Рачните дигалки можат да користат само ланец и имаат втор помал ланец што корисникот го влече за да го подигне товарот.

Делот на кој е прикачен товарот се нарекува кука за подигнување. Сите видови дигалки имаат кука за подигнување.

За сите видови макари има специјални додатоци, прилагодени на специфичните потреби на апликацијата на купувачот, од кои некои се наведени подолу.

ЕЛЕКТРИЧНА ДИГАЛКА: СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ!

Ηλεκτρικό βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

Електричните дигалки се непроценлива предност за подигнување на тешки материјали и опрема, бидејќи на корисникот му даваат неколку опции (брзина, лизгач, тип на суспензија, должина на рачна контрола) за да може да се избере соодветната за секоја апликација. Достапни се во различни големини, од мали верзии за мали тежини од неколку килограми до поголеми верзии сместени на повеќетонски кранови.

Можеби ќе ве интересира: Безжични контролни системи направени од HBC-Radiomatic

Електричните дигалки се прилагодуваат според тежината што корисникот сака да ја подигне и со соодветната апликација. Постои можност за различни видови закачување, фиксирани со кука или дури и со поставување на дигалката на шина и употреба на рачна или електрична количка. Исто така, во зависност од примената, постои можност дигалката да има две брзини на кревање како и брзини на патување (во случајот со електричната количка) за

апликации кои сакаат брзо подигање на товар, но и прецизност во неговото брзо движење. и бавна брзина.

Дигалки со ланец, како оние на компанијата CMCO YALE, се најекономични и најлесни за одржување и поправка.

Дигалките со жичени јажиња обично се побрзи за подигање, но исто така и со повисоки барања за одржување. На големите крански мостови се претпочитаат дигалки со жица.

Сите модерни електрични дигалки имаат безбедносна сопирачка во случај на подигнување на товар што ја надминува можноста за дигалка, за да не се оштети. Сите контроли се со низок напон за да се осигури безбедноста на корисникот во случај поради некоја причина да се исече кабелот, а исто така имаат и копче за итно стопирање на контролорот за да може веднаш да се прекине движењето, доколку се појави некаков проблем при користењето.


ЗАШТО ТРЕБА ДА СЕ ИНВЕСТИРА ВО ЕЛЕКТРИЧНА ДИГАЛКА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ И ДВИЖЕЊЕ НА ВАШИОТ ТОВАР?

Ηλεκτρικό βαρούλκο από τον οίκο Liftket

Главната предност на електричните дигалки е можноста за подигнување на тешки товари и волумен, лесно и безбедно. Тие му даваат голема предност на операторот правејќи ја неговата работа поефикасна и поекономична. Ако се одржуваат правилно, дигалките ќе работат совршено долго време. Секој проблем обично може лесно да се поправи.

Електричните дигалки се економичен и многу безбеден начин за подигнување на сите видови предмети, големи или мали, лесни или тешки, во сите простори.

Можеби ќе ве интересира: Соработка на БОЗНОС ДООЕЛ со CMCO-YALE

КОГА ТРЕБА ДА ОДБЕРЕТЕ ПНЕВМАТСКА ДИГАЛКА ЗА ВАШИОТ ТОВАР

Πνευματικό βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

Пневматските дигалки ја користат воздушната мрежа во инсталацијата за работа. Со снабдување на дигалката со специфичен воздушен притисок (бари), според упатствата на производителот, товарот се подига и евентуално се транспортира со пневматска количка.

Пневматските дигалки ја вршат истата работа како и електричните дигалки со единствената разлика што тие работат со воздух под притисок. Тоа значи дека тие можат полесно да работат во услови кога не се дозволени приклучоци за струја. Се препорачува да се користат на места каде што е неопходна заштита од експлозија (средини отпорни на експлозија), под вода, на оддалечени места итн.

ПРЕДНОСТИ НА РАЧНИТЕ ДИГАЛКИ

Χειροκίνητο βαρούλκο από τον οίκο CMCO YALE

Рачните дигалки имаат 2 синџири. Едната, која има кука на крајот и се користи за подигање и спуштање на товарот и втората е онаа што ја користи операторот за да му даде насока на движење (нагоре или надолу) на синџирот што го подига товарот.

На рачните дигалки не им треба струја или воздух за да работат и најлесно се носат насекаде каде што се потребни поради нивната мала тежина. Тие не се користат вообичаено кога товарот треба да се подигне неколку метри бидејќи целото движење се врши рачно. Широко се користат кога висината на подигање е мала, кога локацијата на корисникот нема ниту струја, ниту воздух, во мали апликации треба да го подигнеме товарот неколку сантиметри за да го ставиме на палета итаканатака. Тие се многу економични и имаат минимално одржување барања.

СПЕЦИЈАЛНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА РАЗЛИЧНИ ТИПОВИ КРАНОВИ

Сите дигалки може да се нарачаат во верзија отпорна на експлозија, со ланец од не'рѓосувачки челик, со кука од не'рѓосувачки челик, со рачна или електрична количка, за различни висини на подигање, со или без торбичка за ланец, со специјални бои за површини, со масло за храна за винчот опрема, со безжични контроли и други дополнителни функции. Се зависи од средината во која ќе работат и има решенија за сите случаи.

Особено при сценски апликации, каде што целата конструкција треба да се подигне со светлата и звучниците над бината, специјалните електрични и рачни дигалки се користат со дополнителна безбедност бидејќи работат над луѓето.

Основните верзии на ланецот и рачните дигалки се подготвени за испорака или може да се нарачаат со карактеристиките што корисникот ги сака од производителот.

Компанијата БОЗНОС ДООЕЛ со своето долгогодишно искуство и во индустриска автоматизација и системи за движење, како и во системи за подигнување, може да ве советува и да ви помогне со се што ви треба.

Специјално за изборот на вистинската дигалка за вашиот бизнис, како и за негово одржување и поправка, ви стоиме на располагање: кажете ни ги специфичните карактеристики на вашата апликација и ние ќе ве водиме при изборот на вистинската дигалка!

НАЈДЕТЕ ГО ВИСТИНСКИОТ КРАН ЗА ВАШАТА АПЛИКАЦИЈА!