ИСПОРАКА ШИРУМ ЦЕЛА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
  • ПИРЕЈА: тел: 210 4225134 
  • СОЛУН: тел: 2310 705400 
  • СКОПЈЕ: тел: +389 2 3256553 
  • info@boznos.mk
CART
 x 

5 + 1 НАЧИНИ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ЖИВОТОТ НА ЕЛЕКТРИЧЕН МОТОР!

Дали некогаш сте се запрашале како да го одржувате електричниот мотор за да работи како нов?

Одржувањето на електричен мотор е неопходно, бидејќи е компонента за движење на целиот систем и се наоѓа на повеќето апликации во секој вид индустрија.

Од првичниот избор, до одржување и поправка, можете да направите многу за да бидете сигурни дека вашиот електричен мотор работи правилно многу години!

Подолу ќе ги анализираме главните аспекти на одржување на кои треба да обрнеме внимание за да обезбедиме безбедно функционирање на електричните мотори, но и да го продолжиме нивниот живот во потполност.

Без сомнение, SEW-EURODRIVE го произведува секој електричен мотор според високи стандарди, како што се сигурност и неспоредлив квалитет што обезбедува негово непречено функционирање. Но, корисникот исто така мора да обрне внимание на неколку работи за да избегне проблеми!

Ајде да видиме, што може да направи соодветниот инженер, со цел да се одржи добрата работа на единицата на долг рок.

Можеби ќе ве интересира: Што се СЕРВО електрични мотори?

ПОДМАЧКУВАЊЕ И ИНСПЕКЦИЈА НА ЛЕЖИШТА НА ЕЛЕКТРИЧНИ МОТОРИ

 ilektrokinitires boznos

Монтажата на секоја машина игра многу важна улога бидејќи осовината го прима целиот товар. Лежиштата и куќиштето во кое се монтирани може да се оштетат, поради што е невозможна правила и непречена работа на уредот.

Затоа, лежиштата на моторот мора да се подмачкаат и темелно да се проверат при секое закажано одржување, така што ако се истрошат, ке се оштетат роторот или статорот, компоненти што чинат повеќе од лежиштата.

Не заборавајте: Во случај на абење, лежиштата треба да се заменат со резервни делови одобрени од производителот.

ИНПЕКЦИЈА НА СИСТЕМОТ ЗА ЛАДЕЊЕ И ЕКСТРЕМИ

ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕД КОРИСТЕЊЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕН МОТОР

systimata metadosis kinisis boznos

Системот за ладење на електричниот мотор е многу важен бидејќи го штити од прегревање, па затоа треба да се провери дали работи правилно. Што се однесува до вентилаторот за ладење, мора да се применат следниве аспекти:

  • Мора да е во добра кндиција
  • Мора да се движи слободно
  • Капакот не треба да се блокира со предмети или остатоци
  • Воздухот треба слободно да се движи

Тука треба да истакнеме дека температурата на околината на која работи машината влијае на електричниот мотор бидејќи се лади со дисипација на топлина. Значи, ако температурата на околината е превисока, на моторот ќе му биде тешко да се олади преку дисипација на топлина, што порано или подоцна ќе предизвика оштетување или дури и целосен дефект.

Поради оваа причина, екстремните работни температури треба двојно да се проверат и во секоја нова апликација инженерот треба да обезбеди

информации за условите на животната средина во кои работи машината, бидејќи температурата може да влијае на различни компоненти, како што се лежишта, контрола на брзината, механички сопирачки итн.

Две многу добри решенија за горенаведеното се да изберете електричен мотор со термостат за да ја следите температурата од PLC или од реле на панелот. Во случај на прегревање, релето ја запира работата на моторот. Алтернативно, вентилаторот за принудно ладење може да се користи за поефикасно ладење на електричниот мотор.

ИНПЕКЦИЈА НА МЕХАНИЧКАТА КОЧНИЦА ЗА ИЗБЕГНУВЊАЕ НА ШТЕТА

Ако електричниот мотор има механичка сопирачка, сите негови делови треба да се прегледаат и ако нешто е оштетено треба да се замени бидејќи може негативно да влијае на неговата работа и нема да сопира правилно.

ВНИМАВАЈТЕ НА ФЛУКТУАЦИИТЕ НА НАПОНОТ, ПРЕНАПОН ИЛИ ГРЕШНИ ПОВРЗУВАЊА

 sew ilektrokinitires boznos

Напојувањето на моторот е важно бидејќи многу лесно може да доведе до оштетување од преоптоварување, загуба на фаза или неправилно поврзување. Идеално електричниот мотор треба да работи со фреквентен инвертер од производителот SEW-EURODRIVE. Инверторот ќе го заштити електричниот мотор од флуктуации на напонот и ќе даде опции за оптимално стартување, запирање и ракување со уредот.

Во случај на оштетување како резултат на прекин на електричната енергија, ние едноставно го заменуваме SEW инверторот на кој му требаат само неколку завртки и приклучоци, наместо да го замениме електричниот мотор до кој често може да биде невозможно да се стигне во апликација.

Можеби ќе ве интересира: Како инвертерот влијаеше на полето на индустриска автоматизација!

ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА ЕЛЕКТРИЧЕН МОТОР БАЗИРАН

НА АПЛИКАЦИОНИТЕ ПОБАРУВАЊА И РАБОТНИТЕ УСЛОВИ

Една од најважните работи што можеме да ја направиме за да работиме без проблеми на електричниот мотор е да го направиме вистинскиот избор на мотор за почеток. Вистинскиот избор зависи од апликацијата која ја одредува големината и посебните карактеристики на секој електричен мотор. Ова значи дека мора да ги земеме предвид барањата на целата машина, условите за работа, посебните карактеристики на апликацијата и воопшто се што може да влијае на работата на електричниот мотор при апликацијата за време на процесот на селекција. Во компанијата БОЗНОС ДООЕЛ можеме да ви помогнеме при изборот и во соработка со вас да го пронајдете најдоброто можно решение дури и за најсложената апликација.

ПРАВИЛНО ОДРЖУВАЊЕ И ПОПРАВКИ ОД СПЕЦИЈАЛИЗИРАН ПЕРСОНАЛ

Секоја машина има потреба од соодветно одржување за да работи непречено со текот на времето и соодветна поправка од квалификуван персонал кога е потребно.

Во компанијата БОЗНОС ДООЕЛ го изведуваме одржувањето на електричните мотори на компанијата SEW-EURODRIVE Германија, со оригинални резервни делови, така што вашата машина се одржува во добра состојба.

Нашиот обучен персонал со долгогодишно искуство стекнато од 60-годишна соработка со SEW-EURODRIVE може да изврши одржување и поправка на вашата опрема во нашиот сервисен центар за да бидете сигурни во нивната добра работа.

БОЗНОС ДООЕЛ може да го обезбеди решението за секоја ваша потреба од индустриска автоматизација, системи за подигање и оптоварување со врвна сигурност и одлични резултати.

НАЈДИ АC МОТОР