ИСПОРАКА ШИРУМ ЦЕЛА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
  • ПИРЕЈА: тел: 210 4225134 
  • СОЛУН: тел: 2310 705400 
  • СКОПЈЕ: тел: +389 2 3256553 
  • info@boznos.mk
CART
 x 

ЗАШТО ТРЕБА ДА ОДБЕРЕТЕ LI-ION БАТЕРИИ ЗА HBC RADIOMATIC БЕЗЖИЧНИТЕ КОНТРОЛЕРИ?

ЗАШТО ТРЕБА ДА ОДБЕРЕТЕ LI-ION БАТЕРИИ ЗА HBC RADIOMATIC БЕЗЖИЧНИТЕ КОНТРОЛЕРИ?
Li-ion (lithium ion) батериските технологии во денешно време се едни од најчестите типови батерии кои се користат во разни електронски и електрични апликации (мобилни телефони, контроли, предаватели, итн.). Тие се полнат и некои од нивните посебни карактеристики се: нивното многу брзо време на полнење, нивниот голем капацитет и недостатокот на феноменот на „меморија на батерии“ (што се наоѓа во никел-кадмиумските батерии, каде што има намалување на нивниот капацитет со време поради неправилно полнење).

КАРАКТЕРИСТИКИ И МОЖНОСТИ ПОНУДЕНИ ОД LI-ION БАТЕРИИТЕ

mpataries li ion hbc boznos

Германскиот производител HBC-radiomatic има Li-ion технологија батерии во својата палета на производи. Некои од нивните главни карактеристики се нивната
мала тежина и многу висока издржливост. Но, специјалните технички карактеристики не завршуваат тука.
Капацитетот на батеријата (теоретска количина на електрична енергија што може да се складира) и нејзиното полнење (вистинска количина на електрична енергија што ќе се складира) зависи од староста на батеријата и температурата на околината. На температури пониски од -20∘С, но и повисоки од + 70∘С, расположливиот капацитет на батеријата ќе биде помал.
Батерии со Li-ion технологија за HBC-радиоматик контролерите користат "циклуси на полнење". Циклус на полнење се случува кога батеријата достигнува 100% од својот номинален капацитет по полнењето. Како и кај нашите мобилни телефони, овој циклус не мора да се прави исклучиво со процес на полнење на батеријата, туку може да се направи во повеќе фази. Целосното користење на батеријата ќе значи завршување на целиот работен циклус, дури и ако во меѓувреме се полни!
На пример: Корисникот користи 65% од целиот капацитет на батеријата еден ден, а потоа ја полни до 100%. Следниот ден истиот корисник користи 35% од капацитетот на батеријата. Така, сега се случи циклус на употреба (празнење) на батеријата, бидејќи 65% + 35% = 100%!
Кога се користи правилно, Li-ion батеријата може да достигне до 500 циклуси на целосно полнење по корисник. Но, дури и тогаш може да се користи со многу мало намалување на неговиот вкупен капацитет!

Може да ве интересира: Успешна приказна: Направена од HBC - radiomatic!


ПОВОЛНИ ДЕЈСТВИЈА ЗА ПОЛНЕЊЕ И СКЛАДИРАЊЕ НА ЛИТИУМСКИ БАТЕРИИ

mpataries hbc radiomatic boznos

Некои работи што треба да ги имате на ум при полнење и складирање на Li-ion батерии за HBC-Radiomatic контрoлерите се:
• Да ги полните само со оригиналниот полнач од HBC-radiomatic.
• За да бидете сигурни дека саканата температура на полнење е помеѓу 0∘C - 45∘ C
• Секогаш да ги полните батериите до 100% од нивниот капацитет пред да ги користите за прв пат. Ова обезбедува 100% од номиналниот капацитет достапен за употреба.
• За да избегнете прегревање, отстранете ги заштитните куќишта од уредите со вградени батерии.
• Кога ги складирате, батериите идеално треба да имаат на располагање 30-50% од нивниот капацитет. Празна батерија со полнење од 1 час може да се достигнат овие нивоа.
• Внимание: Li-ion батериите го „губат“ својот номинален капацитет кога се чуваат предолго без да се користат. За ова треба да се полнат во интервали не подолги од 3 месеци!
Следејќи го сето горенаведено, сигурни сме дека ќе имате оптимални перформанси на HBC-Radiomatic батериите. Компанијата БОЗНОС ДООЕЛ, официјален претставник на производителот во Северна Македонија, ви стои на располагање за секое општо или техничко прашање што го имате. Батериите и системите за безжична далечинска контрола на HBC-radiomatic се достапни или од нашата залиха или во многу флексибилни времиња на испорака. Не двоумете се да не контактирате.

НАЈДИ ПРОДУКТИ ОД HBC-RADIOMATIC