ИСПОРАКА ШИРУМ ЦЕЛА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
  • ПИРЕЈА: тел: 210 4225134 
  • СОЛУН: тел: 2310 705400 
  • СКОПЈЕ: тел: +389 2 3256553 
  • info@boznos.mk
CART
 x 

КОИ СПОЈКИ СЕ ПОГОДНИ ЗА ВАША АПЛИКАЦИЈА

Погонските спојки како што се попознати (од англискиот збор пар) се категорија на компоненти што се користат за поврзување и пренесување на движење помеѓу ротирачки осовини (и друго).

Постојат многу апликации што треба да пренесат движење помеѓу оските, затоа има многу различни видови спојки.

KTR-Системи, пионер во дизајнот и производството на спојки од 1950-тите, има голема разновидност на опции за скоро секоја апликација. Некои од главните категории спојки се следниве:
ЕЛАСТИЧНИ СПОЈКИ

elastika kopler boznos

Најважната и широко користена категорија спојки се еластичните спојки, познати како ROTEX. ROTEX вклучува специјално дизајниран гумен среден пајак помеѓу два центри и е првиот тип на спојки на KTR-Systems што е стандардизиран според DIN. Гумените спојки од типот ROTEX имаат неколку предности, од кои главни се нулата потребна одржување, нивната мала големина во однос на пренесениот вртежен момент и нивната способност да ги апсорбираат вибрациите, како и да ги изедначат аксијалните поместувања. Овие карактеристики како и разновидните различни опции за поврзување со машините ги прават идеални за повеќето апликации во секоја индустрија.
Можеби ќе ве интересира: Што е електричен редуктор и каква е неговата употреба во индустријата?


ЗАБЧЕСТИ СПОЈКИ

odontota kopler boznos

KTR- Системи е првата компанија што ја патентирала употребата на запчестите спојки во комбинација со пластичен ракавец. Поради нивниот дизајн, запчестите спојки на BoWex се идеални за пренесување на движење на оски што не се подредени и бараат нула одржување.

За повисоки вртежни момент до 2.750.000 Nm, спојките од типот GEAREX обезбедуваат многу опции дури и за најсложените апликации, со многу висок безбедносен фактор благодарение на дизајнот AGMA и подмачкувањето на забите.


НУЛТА ПОВРАТНИ СПОЈКИ

kolpler me mideniko tzogo boznos

Постојаната зголемена потреба за максимална точност доведе до дизајнирање на нулата повратни спојки, идеални за апсолутна точност. Овие спојки мора да бидат целосно крути при вртење и во исто време да можат да работат без совршено усогласување помеѓу оските. KTR-Системи има различни опции како што се ROTEX-GS, TOOLFLEX, RADEX-NC кои можат да пренесат вртежен момент до 5.850Nm при температури до 200∘C.


СПОЈКИ ЗА КОНЕКЦИЈА ПОМЕЃУ ОСОВИНА И ФЛАНША

kopler sindesis aksona boznos

Иако врската меѓу осовина и осовина е најчеста, често е неопходно да се пренесува движење од прирабница до вратило, особено кога се користат мотори со внатрешно согорување. Така, KTR-Системи создаде категорија такви спојки на вратило идеални за употреба главно во возила од поширокиот градежен сектор. Постојат две главни категории, цврстите спојки BoWex FlePa и спојките од типот BoWex Elastic и Monolastic кои главно се користат за поврзување на моторот на возилото со хидраулични пумпи и воздушните компресори неопходни за индивидуалните функции на возилото.

Во компанијата Бознос Дооел, пионер во областа на пренос на електрична енергија 10 последователни години, нашиот специјализиран тим ќе биде среќен да ви помогне да ја изберете вистинската спојка за вашата апликација.

Види еластични спојки