ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
  • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
  • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

5+1 τρόποι για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής ενός ηλεκτροκινητήρα!

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να διατηρήσετε τον ηλεκτροκινητήρα σας σαν καινούριο;

Η περιοδική συντήρηση ενός ηλεκτροκινητήρα είναι αναγκαία, καθώς πρόκειται για τον κινητήριο μοχλό στα συστήματα μετάδοσης κίνησης και συναντάται στην πλειοψηφία των εφαρμογών σε κάθε είδους βιομηχανία.

Από την αρχική επιλογή, μέχρι τη συντήρηση και την επισκευή του, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι ο ηλεκτροκινητήρας σας δεν θα σας απογοητεύσει!

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα κύρια σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων αλλά και να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής τους στο έπακρο.

Χωρίς αμφιβολία, ο οίκος SEW-EURODRIVE κατασκευάζει με αξιοπιστία και απαράμιλλη ποιότητα κάθε ηλεκτροκινητήρα και εξασφαλίζει την ομαλή του λειτουργία. Πρέπει όμως και ο χρήστης να προσέξει μερικά πράγματα για να μην έχει προβλήματα!

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει και ο εκάστοτε μηχανικός ώστε να διατηρηθεί η καλή τους λειτουργία σε βάθος χρόνου.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τι είναι οι ηλεκτροκινητήρες SERVO;

Λίπανση και έλεγχος των ρουλεμάν του ηλεκτροκινητήρα

 Ηλεκτροκινητήρας από την εταιρεία SEW

Η στήριξη κάθε μηχανήματος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς ο άξονας δέχεται όλα τα φορτία και μπορεί να φθαρούν τα ρουλεμάν και οι φωλιές στις οποίες εδράζονται, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή στήριξη των φορτίων.

Επομένως, τα ρουλεμάν του ηλεκτροκινητήρα σε κάθε προληπτική συντήρηση πρέπει να λιπαίνονται και να ελέγχονται διεξοδικά ώστε αν έχουν φθαρεί να μην μεταφέρουν αυτή τη φθορά στον ρότορα ή τον στάτορα, εξαρτήματα που έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα ρουλεμάν.

Μην ξεχνάτε: Σε περίπτωση φθοράς, τα ρουλεμάν πρέπει να αλλάζονται δίχως δεύτερη σκέψη με εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή ανταλλακτικά.

Έλεγχος ψύξης και ακραίων θερμοκρασιών πριν τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα

 Ηλεκτροκινητήρας από τον οίκο SEW

Η ψύξη του ηλεκτροκινητήρα είναι πολύ σημαντική καθώς μας προφυλάσσει από την υπερθέρμανση, άρα θα πρέπει να ελέγχεται ότι λειτουργεί σωστά. Όσον αφορά τη φτερωτή ψύξης πρέπει:

  • Να είναι σε καλή κατάσταση
  • Να περιστρέφεται ελεύθερα
  • Να μην είναι φραγμένο το καπάκι της με ξένα υλικά
  • Ο αέρας να περνάει ελεύθερα

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος που λειτουργεί το μηχάνημα επηρεάζει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα αφού η ψύξη του γίνεται με απαγωγή θερμότητας. Οπότε, εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ο κινητήρας δυσκολεύεται στο να ψυχθεί μέσω της απαγωγής θερμότητας, γεγονός που αργά ή γρήγορα προκαλεί φθορές ή και την καταστροφή του.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγχονται οι ακραίες θερμοκρασίες λειτουργίας και σε κάθε νέα εφαρμογή ο μηχανικός να προνοεί να ενημερώνει για τις συνθήκες περιβάλλοντος που θα λειτουργεί το μηχάνημα, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει διάφορα εξαρτήματα, όπως τα ρουλεμάν, το ρυθμιστή στροφών, τα μηχανικά φρένα κλπ.

Δυο πολύ καλές λύσεις για το παραπάνω είναι να επιλέγεται ο ηλεκτροκινητήρας με θερμοστάτη, ώστε να παρακολουθείται η θερμοκρασία από το PLC ή από ρελέ στον πίνακα και σε περίπτωση υπερθέρμανσης να σταματάει η λειτουργία του και να χρησιμοποιείται ανεμιστήρας βεβιασμένης ψύξης για πιο αποδοτική ψύξη του ηλεκτροκινητήρα.

Εξέταση μηχανικών φρένων προς αποφυγή φθορών

Εάν ο ηλεκτροκινητήρας διαθέτει μηχανικό φρένο θα πρέπει να εξετάζονται όλα τα μέρη του και εάν κάτι έχει φθαρεί θα πρέπει να αντικαθίσταται διότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του καθώς δεν θα φρενάρει σωστά.

Προσοχή για διακυμάνσεις τάσης, υπερφόρτωση ή λάθος σύνδεση

 Ηλεκτροκινητήρας από την εταιρεία SEW

Η παροχή ρεύματος στον ηλεκτροκινητήρα είναι σημαντική αφού πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί ζημιά με υπερφόρτωση, απώλεια φάσης ή λάθος σύνδεση. Το ιδανικό είναι να έχουμε ένα μετατροπέα συχνότητας - Inverter από τον οίκο SEW-EURODRIVE πριν από τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος θα τον προστατέψει από διακυμάνσεις της τάσης και θα δίνει επιλογές για το ξεκίνημα, το σταμάτημα και τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα.

Σε περίπτωση ζημιάς από ρεύμα, απλά αντικαθιστούμε το Inverter της SEW που χρειάζεται μόνο μερικές βίδες και κλέμες αντί για τον ηλεκτροκινητήρα που μπορεί να είναι σε πολύ δύσκολο σημείο και πιθανόν να βγαίνει από τη θέση του με μεγάλη δυσκολία.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πως το Inverter επηρέασε το πεδίο του βιομηχανικού αυτοματισμού!

Σωστή επιλογή ηλεκτροκινητήρα βάσει απαιτήσεων και συνθηκών εργασίας

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε απροβλημάτιστη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε σωστή επιλογή του ηλεκτροκινητήρα από την αρχή. Η σωστή επιλογή ανάλογα με την εφαρμογή για το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ηλεκτροκινητήρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τις απαιτήσεις του μηχανήματος, τις συνθήκες λειτουργίας, ειδικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής και γενικά οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα πάνω στην εφαρμογή κατά τη διαδικασία της επιλογής. Στην εταιρεία ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. μπορούμε να σας βοηθήσουμε με την επιλογή και σε συνεργασία με εσάς να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση ακόμα και για την πιο απαιτητική εφαρμογή.

Σωστή συντήρηση και επισκευή από εξειδικευμένο προσωπικό

Κλείνοντας, κάθε μηχάνημα χρειάζεται την κατάλληλη συντήρηση για να διατηρηθεί στο χρόνο αλλά και τη σωστή επισκευή από εξειδικευμένο προσωπικό όταν αυτό απαιτείται.

Στην εταιρεία ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. αναλαμβάνουμε την προληπτική συντήρηση των ηλεκτροκινητήρων του οίκου SEW-EURODRIVE Γερμανίας, με γνήσια ανταλλακτικά, ώστε το μηχάνημα σας να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Το εκπαιδευμένο προσωπικό μας με την πολυετή εμπειρία που έχει αποκτήσει από την 60χρονη συνεργασία με τον οίκο SEW-EURODRIVE μπορεί να αναλάβει τη συντήρηση και επισκευή των μηχανημάτων σας έτσι ώστε να είστε σίγουροι για την καλή τους λειτουργία.

Κάθε σύστημα της ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε. μπορεί να δώσει τη λύση σε κάθε σας ανάγκη για βιομηχανικούς αυτοματισμούς, συστήματα μετάδοσης κίνησης και ανύψωσης φορτίων με κορυφαία αξιοπιστία και σίγουρα αποτελέσματα.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑ AC