ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
  • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
  • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Τι είναι οι ηλεκτροκινητήρες SERVO και ποια η χρήση τους στη βιομηχανία;

Κόκκινος σερβοκινητήρας από την SEW

Για κάθε ηλεκτρομηχανικό έργο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλεχθούν οι κατάλληλοι ηλεκτροκινητήρες. Χάρη σε αυτούς, κάθε εργασία βιομηχανικής φύσεως μπορεί να γίνει με μέγιστη ακρίβεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των αυτοματισμών γίνεται όλο και πιο αναγκαία η χρήση ηλεκτροκινητήρων SERVO (σερβοκινητήρες) που μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για την επιχείρησή σας.

Όμως, τι είναι ο σερβοκινητήρας, ποιες είναι οι δυνατότητές του, ποια τα είδη του και τι μπορεί να προσφέρει στην επιχείρησή σας; Η ομάδα της ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε, με μακρά εμπειρία στην εισαγωγή και εμπορία συστημάτων μετάδοσης κίνησης, όπως οι σερβοκινητήρες, δίνει απαντήσεις.

Τι είναι ο σερβοκινητήρας;

 Κόκκινος γραμμικός σερβοκινητήρας από την SEW

Ο ηλεκτροκινητήρας SERVO είναι ένας περιστροφικός κινητήρας ο οποίος σε συνδυασμό με έναν κατάλληλο ρυθμιστή στροφών – Inverter επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ταχυτήτων της γωνιακής θέσης, της ταχύτητας, της επιτάχυνσης, της ροπής και άλλων επιμέρους λειτουργιών σε ένα μηχάνημα.

Κάθε σερβοκινητήρας περιλαμβάνει μία παλμογεννήτρια (Resolver/Encoder), η οποία μετατρέπει τη μηχανική κίνηση (δηλ. τις στροφές του άξονα) σε ψηφιακούς παλμούς. Αυτή τη μετατροπή ερμηνεύει στη συνέχεια ο ρυθμιστής στροφών – Inverter και σε συνδυασμό με το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης που διαθέτει, συνθέτει μαζί με τον σερβοκινητήρα ένα κλειστό κύκλωμα ανάδρασης το οποίο διέπει σε κάθε χρονική στιγμή τη θέση, τη ροπή και την ταχύτητα.

Οι σερβοκινητήρες του οίκου SEW-EURODRIVE μπορούν να συνδυαστούν με όλους τους μειωτήρες του οίκου και όπου απαιτείται, με τους ειδικά διαμορφωμένους πλανητικούς ή γωνιακούς μειωτήρες οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε ένα πολύ μεγάλο εύρος επιλογών και ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ακρίβεια (μειωμένος τζόγος), το μικρό τους μέγεθος και την αυξημένη τους αποδοτικότητα.

Πόσοι τύποι σερβοκινητήρων υπάρχουν;

Κόκκινος σύγχρονος σερβοκινητήρας από την SEW

Οι σερβοκινητήρες ξεχωρίζουν ανάμεσα στους υπόλοιπους κινητήρες τόσο λόγω της απόδοσης όσο και της μεγάλης δύναμης που μπορούν να παράξουν συγκριτικά με το μέγεθός τους. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς, όπως στη ρομποτική, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα logistics και σε άλλες εφαρμογές, στις οποίες υπάρχει ανάγκη αυτοματοποιημένης κίνησης με πολύ μεγάλη ακρίβεια και επαναληψιμότητα.

Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί δύο τύποι σερβοκινητήρων. Ξεχωρίζουν για τις εξελιγμένες δυνατότητες που προσφέρουν αλλά και τη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι και οι ασύγχρονοι σερβοκινητήρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι σύγχρονοι σερβοκινητήρες, όπως οι τύπου CMP και CM3C, είναι τριφασικοί κινητήρες με μόνιμους μαγνήτες. Ως μια συμπαγής κατασκευή που ακολουθεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, κάθε σύγχρονος σερβοκινητήρας έχει σχεδιαστεί με σκοπό την πολύ χαμηλή ροπή αδράνειας των κινούμενων μερών, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυναμική απόκριση και η πολύ μεγάλη ακρίβεια τοποθέτησης.

Οι ασύγχρονοι σερβοκινητήρες τύπου DRL χαρακτηρίζονται ως τριφασικοί κινητήρες που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των κλασικών ασύγχρονων και των σύγχρονων κινητήρων. Συνήθως, προτείνονται για εφαρμογές που διαχειρίζονται φορτία υψηλής ροπής αδράνειας. Εξαιτίας της υψηλής ποιότητας σχεδιασμού τους, μπορούν να υπερφορτωθούν για μικρό χρονικό διάστημα έως και 350%.

Οι σερβοκινητήρες αποτελούν αναμφίβολα μια σημαντική αναβάθμιση τόσο στον τομέα του ελέγχου της κίνησης αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε περίπτωση που δραστηριοποιήστε σε κάποιον από τους τομείς του βιομηχανικού αυτοματισμού, της ρομποτικής κ.α. επωφεληθείτε σήμερα με έναν ηλεκτροκινητήρα SERVO. Ενισχύστε σήμερα την απόδοση και τη λειτουργικότητά της επιχείρησής σας με προϊόντα από την εταιρεία ΧΡ.ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

ΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ SERVO