ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 • ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Τηλ: 210 4225134
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τηλ: 2310 705400
 • ΣΚΟΠΙΑ: Τηλ: +389 2 3256553
 • info@boznos.gr
Καλάθι
 x 

Τι είναι ηλεκτρομειωτήρας και ποια η χρήση του στη βιομηχανία;

Η ΧΡ. ΜΠΟΖΝΟΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε., με μακρά εμπειρία στην εισαγωγή και εμπορία ειδών μετάδοσης κίνησης, αντιπροσωπεύει μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως στον τομέα, με πρωτοπόρο την εταιρεία SEW – EURODRIVE. Ο Γερμανικός οίκος διαθέτει σχεδόν 90 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρομειωτήρων υψηλής ποιότητας και τεχνικών προδιαγραφών που επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ασφαλή λειτουργία.

Οι ηλεκτρομειωτήρες έχουν συμβάλει σημαντικά σε έναν από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς κλάδους, τη Μηχανολογία, μια επιστήμη που έχει καταφέρει να εφαρμόσει τις αρχές της φυσικής για τον σχεδιασμό και την κατασκευή διαφόρων μηχανών, συσκευών και εργαλείων.

Γωνιακος ηλεκτρομειωτήρας με ατέρμονα-κορώνα της SEW από την εταιρεία Boznos

Η Μηχανολογία αποτελείται από διάφορους τομείς μελέτης, με πιο αξιοσημείωτο εκείνον της μετάδοσης κίνησης. Η ιδιαίτερη σημασία της μπορεί να εντοπιστεί σε πολλά συστήματα μετάδοσης κίνησης, από την πιο απλή μορφή, όπως το σύστημα αλυσοκίνησης στα ποδήλατα, μέχρι την πιο περίπλοκη, όπως αυτή στα κιβώτια ταχυτήτων για τα αυτοκίνητα.

Με τη χρήση τους, μπορούν να συνδέσουν την πηγή κινητικής ενέργειας με το σύστημα παραγωγής ωφέλιμου έργου, να μεταφέρουν τη στρεπτική ροπή ενός κινητήρα με τρόπο ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες της μηχανοκατασκευής, ενώ μπορούν να διατηρήσουν ή και να μετατρέψουν την ομαλή περιστροφική κίνηση σε άλλες μορφές κίνησης, όπως πχ. σε ευθύγραμμη, ευθύγραμμη παλινδρομική και περιστροφική. Για την επίτευξη όμως μιας σταθερής και ελεγχόμενης κίνησης σε μια κατασκευή, γίνεται χρήση του ηλεκτρομειωτήρα.

Γωνιακός ηλεκτρομειωτήρας με κωνικά γρανάζια της SEW από την εταιρεία Boznos

Τι είναι και πως λειτουργεί ο ηλεκτρομειωτήρας;

Ο ηλεκτρομειωτήρας αποτελεί ένα μηχάνημα, που συνδυάζει τον ηλεκτροκινητήρα με τον μειωτήρα στροφών. Χάρη στα χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εκάστοτε στροφών που παρέχει ο ηλεκτροκινητήρας ώστε να ελέγχει την ταχύτητα και τη μετάδοση της κίνησης. Χρησιμοποιείται στο βιομηχανικό αυτοματισμό, ιδιαίτερα σε εγκαταστάσεις και μηχανήματα, όπου είναι απαραίτητη η διαρκής μεταφορά της απαραίτητης ροπής ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργία τους.

Ηλεκτρομειωτήρας γωνιακός Spiroplan της SEW από την εταιρεία Boznos

Ο μειωτήρας στροφών είναι ένας μηχανισμός μετάδοσης κίνησης μέσω ζευγών οδοντωτών τροχών (βαθμίδες μείωσης). Αυτές οι βαθμίδες μπορούν να αποτελούνται από συνδυασμό μετωπικό οδοντωτών τροχών, με ελικοειδείς οδοντωτούς τροχούς και κωνικούς οδοντωτούς τροχούς. Με τη λειτουργία τους εντός ειδικού διαμορφωμένου κιβωτίου μέσα σε λουτρό λιπαντικού, επιτυγχάνεται η ομαλή μεταφορά της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα καθώς και η μεταφορά της επιτυγχόμενης ροπής ανάλογα με τη σχέση μείωσης του μειωτήρα.

Ηλεκτρομειωτήρας παράλληλων αξόνων της SEW από την εταιρεία Boznos

Ποιοι τύποι ηλεκτρομειωτήρων υπάρχουν στην αγορά;

Η ποικιλία που υπάρχει στους τύπους των γραναζιών διαμορφώνει και τους διάφορους τύπους μειωτήρων που χρησιμοποιούνται, ειδικά αυτούς που προσφέρονται από την SEW – EURODRIVE. Σε αυτούς εντοπίζονται οι ευθύγραμμοι μειωτήρες, οι μειωτήρες στροφών παράλληλων αξόνων και οι πλανητικοί μειωτήρες. Επιπλέον, γίνεται πρόσθετος διαχωρισμός με βάση τη μορφολογία και διεύθυνση του άξονα. Σε αυτούς ανήκουν:

 • οι ευθύγραμμοι με ελικοειδή γρανάζια σειράς R,
 • οι παραλλήλων αξόνων με ελικοειδή γρανάζια σειράς F
 • οι γωνιακοί με κωνικά γρανάζια σειράς Κ,
 • οι γωνιακοί με ατέρμονα‐κορώνα σειράς S, και
 • οι γωνιακοί SPIROPLAN σειράς W.
 • οι βιομηχανικοί σειράς P
 • οι βιομηχανικοί στροφών με ελικοειδή και κωνικά γρανάζια σειράς X.e.

Για την επιλογή κάθε ηλεκτρομειωτήρα SEW – EURODRIVE, σημαντικά κριτήρια αποτελούν η απαραίτητη μεταφερόμενη ισχύς καθώς και η σχέση μείωσης που ζητάμε, στοιχεία μεγίστης σημασίας για την ομαλή λειτουργία κάθε εφαρμογής.

Δες Ηλεκτρομειωτήρες & Μειωτήρες